Sinüzit, sinüslerin iltihaplanmasıyla meydana gelen yaygın bir durumdur. Genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Sinüsler elmacık kemiklerinin ve alnın arkasındaki küçük, hava dolu boşluklardır. Sinüsleriniz tarafından üretilen mukus genellikle küçük kanallardan burnunuza akar. Sinüzitte, bu kanallar tıkanır çünkü sinüs iltihaplanır. Sinüzit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı sonrasında oluşur. Sürekli soğuk algınlığınız varsa ve aşağıdaki semptomları görmeye başlarsanız, sinüzitiniz olabilir.

Burnunuzdan yeşil veya sarı bir akıntı, tıkalı bir burun, gözlerinizin veya alnınızın etrafındaki ağrı ve hassasiyet, yüksek ateş, koku duyusunun azalması ve nefeste kötü koku.

Sinüzitli çocuklar sinirli olabilir, ağızlarından nefes alabilir ve beslenmede zorluk çekebilirler. Konuşmaları da nazal gelebilir (sanki bir soğuk algınlığı varmış gibi). Sinüzit belirtileri genellikle birkaç hafta içinde (akut sinüzit) ortaya çıkar, ancak bazen üç ay veya daha fazla sürebilir (kronik sinüzit).

Belirtileriniz şiddetli artıyorsa, sık sık sinüzit atakları yaşıyorsanız ve yaklaşık 7-10 gün geçmesine rağmen düzelmeye başlamadıysa Doktorunuz belirtilerinizi inceleyerek sinüziti teşhis edebilir. Doktorunuz ile başladığınız tedavileri denedikten sonra belirtileriniz düzelmezse, sinüslerinizin drenajını iyileştirmek için ameliyat gerekebilir, KBB uzmanına yönlendirilebilirsiniz.

Alerjik rinit, astım ve nezle, burun polipleri, sigara içmek, zayıflamış bir bağışıklık sistemi gibi tetikleyici faktörler olabilir. Alerji ve astım gibi altta yatan durumların iyi kontrol edildiğinden emin olmak kronik sinüzit semptomlarını iyileştirebilir.

 

Akut Sinüzit Tedavisi

Evde kendinize iyi bakın, belirtileriniz hafifse ve bir haftadan az sürdüyse, genellikle sağlık uzmanınızı görene kadar kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Aşağıdaki ipuçları siz iyileşene kadar kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir:

Daha kolay nefes almanızı sağlamak için burun spreyleri veya damlaları kullanın fakat bir haftadan fazla kullanmamaya özen gösterin.

Ağrınızı yatıştırmak ve mukusun sinüslerinizden akmasına yardımcı olmak için yüzünüze sıcak pedler uygulayın.

Burnunuzun tıkanıklığını gidermek ve burun akıntısını azaltmak için burnunuzun içini düzenli olarak tuzlu su çözeltisiyle temizleyin.

Kalıcı sinüzit semptomlarınız varsa, doktorunuz sinüslerinizdeki şişliği azaltmaya yardımcı olmak için steroid burun damlaları veya spreyleri reçete edebilir. Bunların birkaç ay boyunca kullanılması gerekebilir. Dikkat etmeniz gereken olası yan etkiler arasında burun tahrişi, boğaz ağrısı ve burun kanaması sayılabilir. Yukarıda belirtilen tedavileri denemenize rağmen belirtileriniz düzelmezse, ameliyat önerilebilir. Bu, sinüslerinizden mukusun drenajını iyileştirmek için bir prosedürdür. Bu prosedürlerin olası yan etkileri ve riskleri arasında geçici rahatsızlıklar olarak burun içinde kabuklanma, burundan kanama ve enfeksiyon sayılabilir.

Riskleri cerrahınızla önceden konuştuğunuzdan emin olun.

 

Dr. Nuran Kalekoğlu Erkalp