Ménière Hastalığı
Meniere hastalığı belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar işitme kaybı ile birlikte sık sık baş dönmesi atakları yaşayabilirken, bazıları küçük baş dönmesi ile şiddetli kulak çınlaması yaşayabilir. Bazı kişilerde ise sese duyarlılık (hiperakuzi) belirtiler arasında yer alabilmektedir.
Ménière Hastalığı Nasıl İlerler?
Ménière hastalığı genellikle farklı aşamalardan geçer. Erken evrelerde çoğu insan bulantı, kusma ve baş dönmesi eşliğinde ani ve öngörülemeyen baş dönmesi ataklarına sahiptir. Baş dönmesi atakları devam eder, gelip gidebilir veya daha az şiddetli hale gelebilir.
Bu ataklardan önce veya sonra denge kaybı veya baş dönmesi yaşamak yaygındır. Kalıcı işitme kaybı ve kulak çınlaması ilerlemeye devam eder ve vertigo atakları sırasında daha kötü olabilir.
Daha sonraki aşamalarda, baş dönmesi atakları daha az sıklıkta ortaya çıkma eğilimindedir hatta bazen tamamen durur. Bununla birlikte, kulak çınlaması ve işitme kaybı sıklıkla kötüleşir ve kalıcı işitme problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Ménière hastalığı en sık 20-60 yaş arasındaki insanları etkiler ve kadınlarda erkeklerden biraz daha yaygın olduğu düşünülmektedir.
Ménière Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Ménière hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir ancak iç kulakta basınçla ilgili bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ménière hastalığına yakalanma riskinizi artırabilecek faktörler arasında, aile öyküsü ve iç kulağınızdaki sıvıdaki kimyasal dengesizlik sayılabilir.
Ménière Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Ménière hastalığına yönelik tedaviler genellikle kişilerin semptomlarını kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, mevcut tedaviler durumu iyileştiremez.
Ménière hastalığını tedavi etmek için semptomların ne kadar şiddetli olduğuna ve bir veya her iki kulağın etkilenip etkilenmediğine bağlı olarak bir dizi farklı cerrahi prosedür kullanılabilir. Endolenfatik keseye yapılan mikro cerrahi müdahale ile, kulak sıvısı seviyelerinin düzenlenmesi üzerinde çalışılır.
Erken Evre
Ménière hastalığının erken evresi ani ve öngörülemeyen baş dönmesi ataklarından oluşur. Bunlara genellikle bulantı, kusma ve baş dönmesi eşlik eder. Atak sırasında bir miktar işitme kaybı yaşayabilir ve aynı zamanda kulak çınlaması yaşayabilirsiniz.
Bazı insanlar da sese duyarlılık yaşayabilir. Bu aşamada vertigo atakları 20 dakikadan 24 saate kadar sürebilir, ancak genellikle yaklaşık iki ila üç saat sürer. İşitme duyunuz genellikle ataklar arasında normale döner.
Orta Aşama
Ménière hastalığının orta evresi devam eden baş dönmesi ataklarından oluşur ve ataklar bazı insanlar için daha az şiddetli hale gelir. Bununla birlikte, kulak çınlaması ve işitme kaybı sıklıkla ağırlaşır.
Orta aşamada, birkaç aya kadar sürebilen bazı remisyon dönemleri (belirtilerinizin kaybolduğu dönemler) yaşayabilirsiniz. Bazı insanlar kulak çınlaması, sese duyarlılık, baş dönmesi atakları arasındaki denge kaybı belirtilerini yaşayabilir.
Geç Evre
Ménière hastalığının geç evresinde Vertigo atakları çok daha az görülür. Ataklar arasında aylar hatta birkaç yıl olabilir veya tamamen yavaşlayabilirler.
Bununla birlikte, denge sorunlarınız olabilir ve özellikle karanlıkta denge kaybı yaşayabilirsiniz. İşitme problemleri ve kulak çınlaması, Ménière hastalığının geç evresinde giderek kötüleşme eğilimindedir.
Olası tedaviler şunları içerir
Semptomları tedavi etmek ve atakları önlemek için ilaçlar Düşük tuzlu diyet gibi yeme alışkanlıklarınızdaki değişiklikler Denge eğitimi (vestibüler rehabilitasyon)
Gevşeme teknikleri
Destek ve Tavsiye
Ménière hastalığı olan bazı insanlarda hastalığın zihinsel sağlıklarını etkilediğini bulunmuştur. Öngörülemeyen doğası ve bunun faaliyetlerinize getirebileceği kısıtlamalar endişe ve depresyon duygularına yol açabilir.
Ménière hastalığının yaşamınız üzerindeki etkisi ile başa çıkmakta zorlanıyorsanız, sağlık uzmanınız tavsiye ve destek sunabilir. Yardım ve danışmanlık sağlayabilecek destek grubumuz da bulunmaktadır.
Meniere Hastalığı Tedavisi Fiyatları 2021
Meniere hastalığı tedavisi fiyatları 2021 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Dr. Nuran Kalekoğlu Erkalp