Kulak basıncı, kulağın içinde dolgunluk veya tıkanıklık hissidir. Bu, kulağın östaki borusu tıkandığında veya düzgün çalışmayı durdurduğunda ortaya çıkar. Östaki borusu, orta kulağı burnun arkasına bağlayan ince bir tüptür. Bu tüp kulak zarının her iki tarafındaki hava basıncını dengeler. Ayrıca orta kulak salgılarının temizlenmesine yardımcı olur. Östaki borusu çiğneme yutkunma ve esneme açılır. Bu, kulağın içinde hava basıncının oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Sinüsler kafatasının içindeki içi boş boşluklardan oluşan bir ağdır. Birincil işlevleri, burun pasajlarını nemlendirmeye ve bir kişinin soluduğu havadan patojenleri yakalamaya yardımcı olan mukus üretmektir. Sinüs tıkanıklığı, sinüslerde mukus birikimini ifade eden tıbbi terimdir.

 

Sinüs tıkanıklığının bazı potansiyel belirtileri şunlardır:

Kulakta basınç hissi veya kulak ağrısı, tıkalı bir burun, yeşil veya sarı burun mukusu, koku duyusunun azalması, baş ve diş ağrısı, gözler veya alın çevresinde ağrı, şişlik veya hassasiyet. Kişide soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar, sinüs enfeksiyonları ve alerjilerin bir sonucu olarak sinüs tıkanıklığı geliştirebilir..

 

Kulak Enfeksiyonları

Kulağın bazı enfeksiyonları kulak basıncına neden olabilir. Aşağıdaki bölümlerde bu enfeksiyonların bazıları özetlenecektir.

 

Orta kulak iltihabı

Orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasındaki bir enfeksiyondur. Bu durum kulak zarının arkasında sıvı birikmesine neden olur ve bu da kulakta basınç hissine neden olabilir.

Orta kulak iltihabının Olası bazı belirtileri şunlardır:

kulak ağrısı, kulaktan akan sıvı, kulakta dolgunluk hissi, işitme kaybı ve ateş. Bebeklerde yaygın olması ile birlikte her yaş grubunda görülebilir.

 

Mantar Enfeksiyonu

Aşırı nem, bakteri ve mantarların aşırı büyümesine neden olabilir. Bu tür enfeksiyonların, aşırı kulak çubuğu kullanımı nedeniyle kulak kiri miktarının azaldığı kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Mantar kulak enfeksiyonları, dış kulakta renk değişikliği, kaşıntı ve kulakta akıntı gibi belirtilere neden olabilir.

 

Kulak Kiri Birikmesi

Kulak kiri, kulak kanalının temizlenmesine, korunmasına ve yağlanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, kulak kiri bazen birikebilir ve kulak zarına karşı tıkanmaya neden olabilir. Bu, aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, boğuk işitme, zamanla kötüleşen kısmi işitme kaybı, kulak çınlaması, kaşıntılı ve ağrı.

Kulak kiri birikmesi genellikle bir kişinin kulak kirini çıkarmaya çalışmak için kulak pamuğu veya benzeri öğeler kullanmasından kaynaklanır. Bu işlem aslında kiri, kulak kanalının daha derinine iter.

 

Uçuş ve Uçucu Kulağı

Yükseklikteki ve basınçtaki hızlı değişiklikler östaki borusunu tıkayabilir. Bunun sonucunda, östaki tüpü orta kulak içindeki basıncı vücudun dışındaki basınçla eşitleyemeyecektir. Basınç farkı, kulak zarını uzatan bir vakuma neden olur. Bu, aşağıdaki belirtilere neden olabilir: kulak basıncı, kulak ağrısı, kulakta sıvı birikmesi, geçici işitme kaybı ve baş dönmesi. Hava yoluyla seyahat, asansör kullanımı, aletli dalış ve dağlarda sürüş yapmak gibi aktiviteler sırasında bu belirtiler meydana çıkabilir.

 

Evde sinüs tıkanıklığı tedavisi şunları içerir:

Buhar teneffüs etme, tuzlu burun yıkamalarını kullanma, burun spreylerini denemek, burun ve alnına sıcak bir kompres uygulamak, alerjiler için antihistaminikler ve sinüs enfeksiyonları için antibiyotik almak.

 

Dr. Nuran Kalekoğlu Erkalp